ERO Architects

TA Brown Elementary School Modernization

Austin ISD
  • Client

    Austin ISD

  • Budget

    $22,600,000

  • City

    Austin

  • Sq. Ft.

    69,000

Description

In November 2017, Austin voters approved a $1.1 billion bond package for school improvements. TA Brown Elementary School is one of the first schools to be modernized  because it was shuttered in 2017 due to structural deficiencies. The students are sharing a nearby campus. Austin ISD chose to fast-track the project using a Design-Build delivery method. ERO Architects is working with Rogers-O'Brien Construction on the project.

The community vision for TA Brown is a state-of-the-art teaching laboratory designed to showcase environmental and sustainability programs. The design must incorporate flexible spaces allowing for collaborative, interdisciplinary and project-driven learning. Technology must be ubiquitous as an essential tool for research, analysis and communication. 

ERO design solution reflects the latest building systems and features advances in accessibility, sustainability, safety and community resource sharing. Open spaces encourage mobility and interaction among students, ultimately enhancing the learning experience.  The LEED-targeted facility has a green roof and solar panels in addition to building systems that reduce utility consumption reduction and increase ambient air quality.

ERO has delivered a project that scores on all design issues and creates a green school rooted in STEAM, experiential and outdoor learning. In order to deliver a teachable architecture we used simple shapes to function as elementary metaphors: the triangle, the circle, and the rectangle. The triangle represents power and direction, the circle harmony and wholeness, and the rectangle reliability and stability. The trilogy of the triangle, circle and rectangle building blocks is rooted in spatial concepts as well. The results are a circular "Treehouse that houses community, collaborative and special education spaces. The triangular "Den"  houses their main educational neighborhoods and Maker Spaces.  The rectangular “Colony” serves as the school gathering areas such as the Multi-Purpose Room, Media Center and Dining area. The school is wrapped in trees and landscaping to generate outdoor activity and research.


Next Project

Seguin High School Modernization and Replacement

Seguin ISD

We're interested in hearing from you. Please contact us.